Att köpa hushållsnära tjänster, anlita hantverkare för renoveringar och ombyggnationer och för olika typer av installationer är vanligt och i vissa fall till och med nödvändigt. Det är dessutom något som ska bli ganska kostsamt då många arbeten kräver många timmars jobb. Det finns dock avdrag och bidrag att utnyttja – nedan reder vi ut några av dom en gång för alla.
RUT-avdraget – till exempel för städtjänster
RUT står för Rengöring, underhåll och tvätt och dom flesta känner säkerligen till vad både RUT och ROT innebär vid det här laget. För den som ännu inte vet så är RUT-avdraget ett slags skatteavdrag som kan nyttjas av privatpersoner och avdraget innebär att det går att få en skattereducering vid köp av diverse olika tjänster som utförs i den egna bostaden.
Det går att få avdrag på upp till 50% av arbetskostnaden, så anlitas till exempel en städfirma som tar 1000 kronor för den aktuella tjänsten så behöver kunden alltså bara betala hälften. Avdraget gäller dock idag för fler tjänster än bara städning, tvätt och liknande, och kan till exempel användas för barnpassning och olika typer av flyttjänster.
ROT-avdraget – till exempel för renoveringar
ROT-avdrag är ungefär detsamma som RUT-avdrag – ett slags skatteavdrag som kan nyttjas av privatpersoner men som gäller för andra typer av tjänster. ROT står för Renovering, ombyggnad och tillbyggnad och kan användas till exempel i samband med att en målare, snickare eller annan hantverkare anlitas för att utföra ett arbete i den egna bostaden.
Även ROT-avdraget kan ge upp till 50% lägre pris på arbetskostnaden. ROT och RUT är inget kunden behöver ansöka om själv utan det sköts vanligen av den firma som anlitats. Däremot finns en del regler kring avdragen, så som att avdragen som mest kan omfatta tjänster för en viss summa per person och år. Alla regler finns att läsa på Skatteverkets hemsida.
Investeringsstöd för solceller
Att installera solceller är även det någon som tycks bli alltmer vanligt och populärt bland privatpersoner. Det är en stor investering men som kan löna sig i slutändan, då hushållet kan producera egen el med hjälp av solen.
Bra att veta är att det finns möjlighet att få ett statligt investeringsstöd för solceller, där det går att få upp till 20% av anläggningen och installationen bekostad av staten. Ansökan för detta kan fyllas igenom Boverkets e-tjänst eller på en blankett som sedan skickas till länsstyrelsen. Det går även att be om hjälp med ansökan hos den leverantör som valts för solcellerna.