Dammsugare eller grovdammsugare?

Vid en vanlig flyttstädning brukar det räcka med en dammsugare – men i vissa fall krävs en grovdammsugare eller vattendammsugare. Vad är skillnaden och när de ska de olika alternativen väljas?

Skillnaden mellan klassisk dammsugare

Den stora tekniska skillnaden mellan en klassisk dammsugare och grov- eller vattendammsugare är hur luften flödar när den används. Utifrån ett användarperspektiv innebär det att möjligheten varierar gällande vad som kan sugas upp.

Ett klassiskt exempel är byggdamm. Om byggdamm sugs upp med en traditionell dammsugare kan dammet nå motorn och därmed förstöra den. Av samma anledning ska inte vatten sugas upp.

En annan skillnad är sugkraften då grovdammsugaren har betydligt starkare sugkraft, vilket knappast behövs om det bara är vanligt damm som ska sugas upp. Med bland annat större kraft kommer även betydligt större tyngd. Det varierar självklart men en bättre grovdammsugare väger cirka 10 kg – vilket knappast är lämpligt att bära med sig under en veckostädning.

Välj efter behov

Att det finns olika slags dammsugare beror självklart på att det finns olika slags behov. Välj den som passar utifrån funktion:

  • Klassisk dammsugare

Den klassiska dammsugaren som används för privat bruk. Kan användas vid traditionell städning och flyttstädning.

  • Grovdammsugare

En grövre modell med starkare motor och annan teknisk uppbyggnad. Kallas även för byggdammsugare vilket antyder att den kan användas för att suga upp byggdamm och grövre skräp än vad en traditioniell hanterar.

  • Vattendammsugare

En vattendammsugare används exempelvis vid vattenskador, i garage eller på andra platser där det kan komma vatten som behöver tas bort. Det finns även grovdammsugare som har funktionen att suga vatten. Men även här bör man gå till sitt behov. Ska den nästan uteslutande användas för att få bort vatten bör en klassisk vattendammsugare väljas. Detta utifrån att de är anpassade för just denna funktion.

admin

Tillbaka till toppen