Stort fusk inom städföretagen

Flytthjälp med städningNär RUT och ROT infördes hoppades skatteverket på att svartjobben inom dessa områden skulle minska. Enligt utredningar från Skatteverket har det därmed varit en lyckad satsning. Fler och fler väljer vit städhjälp eftersom priset halverats tack vare RUT-avdraget. I och med detta har även ett tankemönster brutits. Tidigare tyckte många att det var okej med svartjobb inom denna bransch men när allt fler valt att anlita lagliga företag har även synen på att anlita svart arbetskraft ändrats. Nu anses det inte lika acceptabelt.

Men betyder det att städbranschen nu är ”ren”. Nej tuvärr inte. Enligt en undersökning som Skatteverket presenterade i oktober 2015 visade det sig att hela 50% av alla städföretag slarvar och bryter mot de regler som finns.  Exempel på felaktigheter är att företag inte har anmält bidrag som de fått från Arbetsförmedlingen eller att svarta löner betalas ut. En viss inriktning har också setts – de företag som erbjuder städning på natten är de som överlag fuskar mest.

Det betyder självklart inte att alla städföretag som städar på natten fuskar och betalar svarta löner. Bara att de är överrepresenterade. Orsaken kan mycket väl ligga i att de som städar inte ”syns” på natten. Det är få som ser dem och få som kan ställa frågor om anställning och andra avtal.

Bland de företag som erbjuder svartjobb finns också extremt låga löner. Enligt undersökningen var 11kronor i timmen den lägsta lön som Skatteverket hade hört om.

Vad är då som driver städföretag att fuska med lönerna, bidragen och att betala svarta löner?

Allt handlar om priset. Priset är extremt pressat och enligt vissa städföretag i Stockholm så ligger därmed en del av skulden på kommuner och landsting. De ger ut stora offerter och väljer det städföretag med lägst pris. Här handlar det om stora summor för städning och därmed inkomster som företagen slåss om med i vissa fall svarta löner.

Här blir det även svårare att jämföra de olika priserna.  När det kommer till privatstädning är det lättare då de flesta städföretag ligger på en timpenning på mellan 130-175kronor efter RUT. En skillnad som är normal. När det kommer till offerter är dessa uppbyggda på ett annat sätt och det ingår ofta något olika saker i de olika offerter som kommer in.

Att städbranschen fortfarande dras med problem gällande fusk är bedrövligt. Därmed ställer vi oss bakom de åtgärder som eventuellt kan komma att införas för att få bukt med problemet. Oavsett så kommer det gynna oss seriösa företag som vill följa de regler och lagar som finns.

admin

Tillbaka till toppen