Kan förändringar i DÖ göra det billigare med flyttstädnig

Bild på företagsstädningUnder hösten har det skett stora förändringar i RUToch ROT. Bland annat skärptes kraven gällande RUT för läxhjälp i augusti och avdraget för ROT beslutades minska till enbart 30% av arbetskostnaden.  Någon direkt förändring har inte skett på städbranschen. Detta förutom att det totala belopp som får dras av per år minskat.

Men hur det blir är nu osäkert. Detta eftersom decemberöverenskommelsen verkar luckras upp. Skulle den helt falla skulle det betyda att alliansen kan sätta käppar i hjulen för regeringen att genomföra sin politik och då främst inom den budget som är satt.

Just ROT och RUT anses vara mycket starka och viktiga frågor för Alliansen. Detta nämnas även i en artikel i SvD där Johan Hinnfors (Statsvetare) intervjuas. Han menar att det är en av de få frågor som Alliansen skulle kunna välja att plocka ur budgeten och rösta ner. Därmed skulle förslaget som minskar avdragsrätten kunna röstas bort. Här finns en stark enhet hos Alliansen vilket även skulle kunna tyda på att de väljer ut dessa frågor för att kämpa extra mycket för.

Däremot är Hinnfors även tydlig med att några kortsiktiga förändringar inte är att vänta. Att Alliansen skulle rösta ner en enstaka i budgeten just nu är osannolikt. När sedan vårbudgeten kommer kan de mycket väl agera. Därmed kan det bli ett resultat där RUT och ROT skulle kunna förändras vid nyår för att sedan förändras igen inom 6-12 månader. Än så länge är det alltså inte helt stabilt gällande vad som händer med avdragsrätten på städning.

admin

Tillbaka till toppen