Enkelt att hålla rent i spabadet

Även efter en dusch släpper kroppen ifrån sig hudavlagringar, fett, bakterier och övriga partiklar i spabadets vatten. Det är därför viktigt att kontinuerligt hålla rent för att anläggningen inte ska förvandlas till något smutsigt som ingen vill använda. Turligt nog är det inga större svårigheter att hålla rent och här kommer några användbara tips för den som vill ha ett fräscht spabad att njuta av.

Denna text lämpar sig även till den som har städhjälp hemma, då det är viktigt att komma överens med städaren om hur spabadet ska rengöras.

Vad behöver rengöras och hur ofta?

Förutom spabadets golv och väggar, behöver även rörsystemet och filtret rengöras. Hur ofta detta behövs beror naturligtvis på hur frekvent det används. Som tumregel är det bra att sikta på en gång i månaden.

  • Golv och väggar – rengörs enklast med en liten handhållen pooldammsugare.
  • Rörsystem – rengörs med anpassat rengöringsmedel.
  • Filter – ta ut filtret och rengör med vatten och anpassat rengöringsmedel.

Golv och väggar – använd pooldammsugare för spabad

Jämfört med en pooldammsugare för den lite större bassängen, bör motsvarigheten för spabadet vara mindre och smidigare. Fördelaktiga egenskaper är om den är liten, lätt, batteridriven och enkel att byta filter på. Det finns en mängd olika pooldammsugare för spabad att välja mellan. Pooldammsugaren används som en vanlig dammsugare fast under vatten. Den tar bort hårstrån, sand och andra lösa partiklar.

Rörsystem – använd anpassat rengöringsmedel

Det är lätt att glömma bort denna del av spabadet eller bubbelbadkaret. Faktum är att här samlas det mängder av beläggningar och avlagringar. Rörsystemet rengörs genom att fylla upp spabadet med vatten så alla munstycken täcks. Med en angiven mängd rengöringsmedel körs sedan vattensystemet i cirka 15 minuter, så avlagringarna löses upp. Avsluta med att tömma ut vattnet och skölj rent.

Filter – doppa ner i rengöringsmedel

Filtret är en enkel match att rengöra och det bör göras två gånger i månaden. Används spabadet ofta kanske det är lämpligare med rengöring en gång i veckan. Observera att högtryckstvätt absolut inte ska användas vid filterrengöring.

  1. Ta ut filtret ur spabadet.
  2. Skölj av filtret under kran eller med trädgårdsslang (ej högtryckstvätt).
  3. Använd specialanpassat rengöringsmedel på filtret och låt verka.
  4. Skölj av.
  5. Sätt in filtret i spabadet igen.

Det finns fler bra beskrivningar på hur filtret rengörs på bästa sätt för spabad.

Användning av klor

Om spabadet ska brukas flera gånger i veckan är det nödvändigt med klor, om man utan att byta ut allt badvatten vill behålla god hygien. Det är viktigt att använda rätt mängd eftersom för lite klor kan leda till bakterietillväxt och för mycket kan vara hälsovådligt för badaren. Det finns oftast en doseringstabell med i förpackningen när man köper klor. För den som vill fördjupa sig ytterligare rekommenderas Folkhälsomyndighetens hemsida där det finns frågor och svar om bassängbad.

admin

Tillbaka till toppen