Flyttstädningen kan bli dyr om hyresvärden gör den

Att flyttstäda är för många ett ont måste. Vissa gör ett försök själva men det är inte alla gånger som flyttstädningen godkänts av hyresvärden. Något som kan bli en riktigt dyr historia. Expressen  intervjuade Joss som råkade ut för en riktigt dyr flyttstädning av sin tvåa på 64 kvadratmeter i Knivsta.

Höga krav av hyresvärden på flyttstädning

Idag har många hyresvärdar höga krav på flyttstädning vilket självklart är bra, men till någorlunda rim och reson.  I Joss fall fick hon besked efter att ha städat sin lägenhet själv att fönstren var smutsiga och att det inte var rengjort bakom spisen. Hyresvärden valde då att själv städa lägenheten och fakturera henne för arbetet och materialkostnaderna. Sagt och gjort kom det en faktura till Joss på 17 492 kronor! Joss bestred fakturan och efter många om och men lyckades hon tillslut få den sänkt till 8 880 kronor.

Att tänka på vid flyttstädning

Kontakta hyresvärden och begär en lista på vad som krävs för en godkänd flyttstädning. Kanske kan hyresvärden själv rekommendera en städfirma som de litar på och som själva vet vad som krävs av städningen, på så sätt kan du minska risken för att hamna i samma situation som Joss.

Ta in flera offerter. Begär offerter från flera olika städfirmor för att få en uppskattning om vad en flyttstädning ska kosta. Ett prisexempel från en  städfirma i Jönköping   visar exempel att 5 000 kr hade varit rimligt för en flyttstädning av en lägenhet lika stor som den Joss hade i Knivsta.

Använd ROT-avdraget till flyttstädningen. Har du möjlighet att dra av ROT-avdrag för jobbet gör samma städfirma i Jönköping uppskattningen att fakturan skulle ha landat på 2 600kr. Mindre än en tredjedel av det som Joss fick betala för sin hyresvärds flyttstädning av henne lägenhet!

Känner du att du har vad som krävs för att själv göra städningen så kan det ändå vara smart att ta in offerter för att få en uppfattning av hur lång tid städningen bör ta. Kan du själv göra den lika snabbt och bra så är ju det toppen. Om inte så ligger det även något i att tid är pengar, tid som du kan lägga på andra delar av flytten som också behöver göras.

Skriv ett tydligt avtal. Skriv ett tydligt avtal med städfirman om vad som gäller om flyttstädningen inte skulle godkännas av hyresvärden. Flera städföretag erbjuder till exempel garantier att städningen ska genomföras korrekt.

admin

Tillbaka till toppen