Rot- och rutavdragen ökar – flyttstädning i topp

flytthjälp och flyttstädningUnder 2014 har en tydlig och uppåtgående trend märkts vad gäller svenskar användande av rot- och rut-avdraget. Offerta.se, som samlar offerter från olika städbolagen, har sammanställt statistiken. Det här kan läsas på MyNewsDesk.

Enligt siffror från Skatteverket är 2014 ett rekordår för utbetalningarna av både rot och rut. Aldrig har de varit så höga som under det senaste året. Marknaden för olika typer av tjänster växer hela tiden i Sverige och utgör numera en betydlig del av den svenska ekonomin.

Jens Nilsson, som är vd på Offerta.se, kommenterar det på följande vis:

 • Det märks att marknaden för tjänster växer sig allt större i Sverige. Allt fler köper tjänster, kanske på grund av att man saknar den kunskap som krävs, eller att man inte har tid helt enkelt.

Det är också Jens Nilsson hemsida som har sammanställt statistiken. Statistiken visar 2014:s mest köpta tjänster, där man tydligt ser att det är flyttstädning som får en förstaplats på listan. Därefter följer badrumsrenovering och målning.

Under förra året betalade Skatteverket ut nästan 19,5 miljard i skattereduktion. Av dessa 19,5 miljarder utgjorde rottjänster den klart största delen, 16,5 miljarder kronor. Ruttjänsterna stod för en lite blygsammare del av totalsumman med sina ungefär 3 miljarder kronor.

Ruttjänsterna stod dock för den största procentuella ökningen, som var på 18 procent. Utbetalningarna för Rot steg dock också en hel del – 12 procent. Jens Nilsson säger att den uppåtgående trenden inte är ny.

 • Ända sen rot- och rut-avdragen infördes har man sett en stabil ökning gällande användningen. De båda avdragen har verkligen varit positiva för många mindre företag som sysslar med tjänster.

Topplistan

Offerta, som är Sveriges största tjänsteförmedlare, förmedlar ungefär 70 000 förfrågningar per år. Här är resultatet av deras sammanställning:

(Placeringen från föregående års siffror inom parantes)

 1. Flyttstädning (1)
 2. Renovering av badrum (2)
 3. Tapetsering och målning (4)
 4. Hemstädning (2)
 5. Elinstallation (5)
 6. Renovering (7)
 7. Gas, rör och VVS (6)
 8. Oljning och slipning av golv (8)
 9. Renovering av kök (10)
 10. Takläggning (11)

admin

Tillbaka till toppen