Saker du inte bör göra rent med diskmedel

inte göra ren med diskmedelDet är bekvämt att använda samma rengöringsmedel till flera olika saker. Särskilt diskmedel kan vara bra att använda till att rengöra många olika saker än just disk. Tänk på att det dock inte är allt som tål att tvättas med disk.

De här sakerna bör du inte rengöra med diskmedel:

Bilen

”Fönstren är ju av glas” kanske man tänker och rättfärdigar att det går att använda diskmedel att tvätta bilen med. Visst är det så, och just på glaset är det troligtvis inte särskilt skadligt.

Dock är diskmedel inte alls bra för bilens lack. Inte heller är det bra för färgen. Så undvik att rengöra bilen med diskmedel. Hitta istället rätt medel som är gjort just för bilar.

 

Speglar och fönster

Det kan vara lockande att använda diskmedlet till att tvätta av fönstret eller spegeln lite grand. Diskmedel är dock inte alls effektivt när det kommer till det jobbet – istället skapar det fula ränder. Ofta tar diskmedel inte ens bort fläckarna.

Skaffa istället ett bra fönsterputsmedel, för både speglar och fönter.

Kläder

Det är nog lätt hänt att man tar en skvätt diskmedel för att få bort matfläckar på ens kläderna. Visst fungerar det i viss mån och orsakar inte heller någon större skada på de flesta plagg.

Är det dock ett dyrare och finare plagg – undvik diskmedel! Kläder som kräver kemtvätt kan istället förstöras av diskmedlet. Leta upp en bra kemtvätt istället.

Glasögon

En del tror att glasögon är okej att rengöra med diskmedel lite då och då. Samma problem uppstår dock som vid tvätt av fönster och speglar (se ovan). Det är till och med sämre, eftersom diskmedlet dessutom kan irritera ögonen.

Diskmaskinen

De flesta har nog inte testat – men många har nog känt sig lockade att göra det. Att försöka ersätta det vanliga diskmaskinspulvret med vanligt handdiskmedel alltså. Gör man det riskerar man att en översvämning av lödder uppstår, något som inte sker med vanligt maskindiskmedel.

Undvik alltså detta!

admin

Tillbaka till toppen