Ska flyttstädning i Stockholm bli ännu billigare för 80+

Det finns en rad olika åsikter bland de politiska partierna gällande om RUT-avdraget ska vara kvar, tas bort helt eller ändras utifrån den form som den är idag. Direkt efter at Socialdemokraterna fick makten hösten 2014 lyftes förslaget att ta bort RUT-avdraget vilket oroade många städföretag. Nu blev det inte så vilket gör att man fortfarande kan få 50% avdrag på flyttstädning.

Några tankar som även finns är att öka avdraget och då enbart mot vissa grupper. Bland annat gick Folkpartiet ut i april 2015 med åsikten att RUT-avdraget borde höjas till 75% för de över 80 år.

Detta skulle främst innebär att de fick billigare hemstädning även om det självklart även innefattar flyttstädning. En flytt kommer för de allra flesta till en tryggare boendeform och i dessa fall finns inte en möjlighet att klara av flyttstädningen själv. Detta förslag skulle därmed ge skatteavdrag för personer som faktiskt i praktiken verkligen behöver det. Att alla idag kan använda samma avdrag är nämligen något som vissa partier vänt sig mot då även rika får skatteavdrag på något de annars hade betalt för.

Regeringen har däremot inte sett detta som ett bra förslag utan menar att lösningen är att ge hemtjänsten mer pengar så att de kan hjälpa, städa och stödja pensionärerna bättre. Detta då gällande hemstädning och inte flyttstädning.

 

 

 

admin

Tillbaka till toppen